Sajtóközlemény (GZMLE) [2019. szeptember közepe]

2019. szeptember 24.

Sajtóközlemény

LEADER-NYERTESEK – GÖCSEJ-ZALA MENTE LEADER EGYESÜLET

A Göcsej-Zala mente Leader Egyesület kilenc helyi pályázati felhívására az elmúlt két évben összesen 93 támogatási kérelem érkezett be. Az ügyintézésen formailag és tartalmilag is megfelelő kérelmek tartalmi értékelésen estek át, majd a Helyi Bíráló Bizottság tett támogató vagy elutasító javaslatot; ez alapján a forráslekötést az Irányító Hatóság tette meg. A folyamat eredményeként 2019 szeptemberében eddig 43 db Támogatói Okirat került kiküldésre a kedvezményezettek számára.

A Göcsej-Zala mente Leader Egyesület Helyi Akciócsoport illetékességi területe 46 települést foglal magába, melyek három nagy térséget (Zalavölgye, Észak-Nyugat Zala, Göcsej) alkotnak. 2018 januárjától 2019 közepéig összesen 93 támogatási kérelem érkezett be kilenc helyi pályázati felhívásunk valamelyikére. Az ügyintézés során formailag és tartalmilag is megfelelő kérelmekről a pontozást követően a Helyi Bíráló Bizottság tett támogató vagy elutasító javaslatot, majd a Zala Megyei Kormányhivatal munkatársai végezték el a HBB által támogatni kívánt kérelmek esetében a végső jogosultsági ellenőrzést; ezt követően történt meg az Irányító Hatóságnál a kötelezettségvállalás, s kerültek kiküldésre a Támogatói Okiratok.

2019. szeptember közepéig 43 db támogatási kérelem esetén került sor forráslekötésre, amely mindösszesen 252.738.412 Ft támogatási összeget jelent a nyertes pályázók számára alábbiak szerint:

A turisztikai jellegű felhívásaink (6 db) szálláshelyhez nem kapcsolódó (lovas / vadász / gasztro / bakancsos-kerékpáros / apiterápiás / megújuló energiához kapcsolódó) turisztikai fejlesztések támogatását kívánták elősegíteni. Eddig 19 kedvezményezett 93.326.006 Ft támogatást nyert el a következő megoszlásban: lovas turisztika – 17.142.954 Ft; vadász turisztika 51.474.100 Ft; gasztro turisztika – 11.813.569 Ft; bakancsos-kerékpáros turisztika – 6.586.593 Ft; apiterápiás turisztika – 6.308.790 Ft.

A közösségfejlesztési, együttműködést és hálózatosodást fejlesztő projektek támogatása felhívás (KÖZÜGY) célja a helyben élők identitástudatának növelése, a helyi közösségek kialakulásának, fejlesztésének támogatása, a helyi közösségek erősítése volt. 11 kedvezményezett összesen 101.982.152 Ft támogatást nyert el.

A Térségi Mobil Digitális Érték- és Élménytár létrehozása felhívás keretében 3 db egymásra épülő projekt által egy komplex érték- és élménytár valósul meg az akciócsoport valamennyi településének bevonásával, mely innovatív, egyben mobil módon, digitális formában mutatja be a Göcsej-Zala mente térség értékeit. 2019 közepéig 2 db kérelem került támogatásra 35.823.324 Ft értékben.

Kilencedik pályázati felhívásunk a Lokális gazdaságfejlesztés a mikrovállalkozásokon keresztül (MIKRO) nevet viseli, célja a helyi gazdaság fejlesztése a mikrovállalkozások támogatásán keresztül. 11 db támogatási kérelem nyert forrást összesen 21.606.930 Ft összegben.

Fenti adatok a 2019. szeptemberi közepi állapotot tükrözik.

Az akciócsoport még rendelkezik leköthető forráskerettel, így a következő hónapokban további kedvezményezettek támogatása várható.

Göcsej-Zala mente Leader Egyesület