Hírek

Elektronikus iratok címzésének módosulása

Tájékoztatunk Mindenkit, hogy a Magyar Államkincstárnál megváltozott az elektronikus iratok címzése.

"A Magyar Államkincstár, mint mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokért felelős szerv, a jogszabályi feltételeknek eleget téve, az elektronikus ügyintézésben részt vevő gazdálkodó szervezetek részére a kiküldendő iratokat a 451/2016. (XII. 19.) Korm. rendelet 89-91. §-a alapján létrehozott Cégkapus tárhelyre küldi a jövőben.

A természetes személyeknek, illetve meghatalmazottaknak továbbra is az Ügyfélkapus tárhelyre küldjük az iratokat."

 

Szeptembertől az IIER nem az ügyfélkapukra (kivéve egyéni vállalkozók, magánszemélyek), hanem a cégkapura küldi a HP leveleket és egyéb általunk kiküldött dokumentumot, ezért ezúton tájékoztatunk minden pályázó szervezetet, hogy tegye meg a cégkapus regisztrációt annak érdekében, hogy tökkenőmentesen megkaphassa a pályázataival kapcsolatos értesítéseket.

 

Kapcsolódó információk:

Mi a Cégkapu?

Az elektronikus ügyintézés kapuoldala több mint egy évtizede már az Ügyfélkapu. Ügyfélkapus hozzáférése magánszemélyeknek lehet, s egy ember kizárólag egy ilyen hivatalos hozzáféréssel rendelkezhet. A törvények azonban először a cégek számára tették kötelezővé az elektronikus ügyintézést. Ez ma gyakorlatilag pont úgy működik, ahogy egy évtizede kialakították. A cég képviselője egy NAV-hoz beadandó űrlapon megnevezi azokat a magánszemélyeket, akik saját ügyfélkapus hozzáférésükön keresztül intézhetik a cég ügyeit. Magának a cégnek nincs ügyfélkapuja, a céges vagy egyéni vállalkozói bevallásokat vagy a hivatalos képviselő, vagy akár a könyvelő ügyfélkapus hozzáférésén keresztül töltik fel elektronikus formában.

Ez a rendszer 2018-tól megváltozott. A cégbejegyzésre kötelezett vállalkozások (bt., kft., zrt.) kötelesek egy „céges ügyfélkaput” is nyitni. Ez az új rendszer jött létre Cégkapu néven. A Cégkapu használata 2018. január elsejétől kötelező. A cégeknek már nyáron regisztrálniuk kellett, de december végéig pótolhatták az elmaradást, a késésért még semmilyen következmény nem fenyegetett. Januártól azonban csak a cégkapun keresztül adhatják be a cégek az adóbevallásaikat, ezt kötelező használniuk.

 

Kinek kell regisztrálnia?

A cégkapura minden gazdálkodó szervezetnek regisztrálnia kell, azaz kötelező a regisztráció az alábbiak számára:

  • betéti társaság
  • kft.
  • részvénytársaság
  • alapítvány
  • egyéni cég.

Egy cégnek csak egy cégkapus regisztrációja lehet, de a cégkapus fiókot többen is használhatják. Nem egy közös jelszó van, ami mindenkinek a kezébe kerül, aki anyagot tölthet fel, hanem mindenki a saját azonosítójával léphet be a cégkapus felületre. Ehhez vagy elektronikus személyi igazolvány kell vagy ügyfélkapus hozzáférés.

Magát a regisztrációt a cég hivatalos képviselője végzi el. Ő regisztrálhat egy megbízottat (ő a cégkapumegbízott), aki a továbbiakban a hivatalos ügyeket intézheti. A cégkapumegbízott pedig vehet fel további felhasználókat, ügyintézőket a rendszerbe.

A cégkapus regisztráció során a vállalkozásoknak meg kell adniuk mindazokat az elektronikus elérhetőségeket, melyen keresztül a hatóságokkal kommunikálni fognak. Így regisztrálni kell a cég hivatalos e-mailcímét és telefonszámát is.

 

Hol lehet létrehozni?

A regisztrációhoz a cegkapu.gov.hu weboldalt kell felkeresni.

A rendszer először egy azonosítást kér (ügyfélkapus vagy e-személyis), ezt követően lehet elkezdeni a cég adatainak a regisztrálását.

A regisztrációnak két módja van.

  • Az első egy automatikus kitöltési lehetőség. Ha a cégjegyzésre jogosult képviselő lép be a saját ügyfélkapus hozzáférésével, akkor a rendszer – elvileg – felismeri az adatait, és már kitöltve adja fel a cégadatokat is.
  • Ha a rendszer nem ismeri fel a képviselő személyét, akkor egy űrlapon meg kell adni az összes kapcsolati adatot. Ebben az esetben viszont fel kell tölteni azokat a dokumentumokat is, amik igazolják, hogy a regisztráló személynek valóban van joga eljárni a céges ügyekben.